Running Man members

Name: Yoo Jae Suk
Date of Birth: 14 August !972
Place: Seoul, South Korea
Wife Name: Na Kyung-Eun
Height:178cm
Weight:65kg
Nickname:Grasshopper,Yoomes Bond,Yooruse Willis,Yoo Hyuk,National Grasshopper












Name: Kim Jong Kook
Date of Birth: 25 April 1977
Place: South, Korean
Nickname: Sparta Kook, Comander, Kookie~ ^^, Tiger












Name: Song Ji-Hyo
Date of Birth: 15 August 1982
Place: Cheon Seong-Im
Nickname: Song Ji Yok, Mong Ji Hyo, Ace, Miss Mong, Bad Ji Hyo, Monday girlfriend




Name: Kang Gary (real name: Kang Hee-Gun)
Date of birth: 24 February 1978
Place: Busan, South Korea
Nickname: Peaceful Gary, Gae-colas cage, Monday Boyfriend



Name: Ha Ha (real name: Ha Dong Hoon)
Date of birth: 20 August 1979
place: Berlin, Germany
Nickname: Haroro, Ha rad Pitt, Penguin













Name: Ji Suk jin
Date of birth:10 February 1966
Place: Seoul, South Korea
Wife: Yoo Su Jeong
Nickname: Big nose  brother, brother, sunflower, impala




Name: Lee kwang Soo
Date of birth: 14 July 1985
Height: 6ft 4 in
Weight: 78kg
Nickname: Kwang-vatar, Framer-Kwang Soo, Kwang-Potter, Giraffe, icon of betrayal










Temporary Running Man members

Name: Song Joong Ki
Date of birth: 14 July 1985
Height: 6ft 4 in
Weight: 78kg
Nickname: Flower Joong Ki, Brain Joong ki, Active Young Man














Name: Lizzy
Date of birth: 31 July 1992
Nickname: Busan girl





"EAR FUN GA: Still In Love".



Disebabkan dah lama tak update blog, so try la masuk contest ni kan. Mana tahu boleh menang album CNBLUE free.Kepada sesiapa yang minat CNBLUE dan rasa nak menang sila KLIK SINI!
Dengan ini saya sertakan video MV Still In Love from CN BLUE's.

<3^ ^

berhati-hati dengan polis penipu

                               sekadar hiasan

Masa adik aku,Arep jalan-jalan nak pergi maen bola ngan kawan dia, Alip, tiba-tiba diorang ditahan oleh seorang lelaki membawa walkie talkie sambil mengaku yang dia tu polis. Pastu Arep ngan Alip ditanya macam-macam oleh  lelaki yang mengaku dia tu polis sambil marah-marah. tak tau apa masalah laki tu tetiba tanya soklan bukan-bukan pastu marah orang tak tentu pasal.Arep cakap,dia guna cakap pakai walkie talkie tapi masalahnya walkie talkie tu takde orang balas pon. Diorang dua ni da rasa pelik semacam dah. pastu  si Alip ni try sms kawan dia pasal nih,tetiba lelaki tuh marah Alip,dia kata "masa aku bercakap ko boleh plak maen sms",pastu tepon diorang kena rampas ngan lelaki tuh. da lama lelaki tu bebel kt diorang pastu lelaki yang mengaku yang dia ni polis cakap dia nak pergi panggil kawan dia jap, pastu dia terus pergi naik motor. Yang Arep ngan Alip nih da tercenggang tak leh nak  kata apa dah. Tapi sebelum tepon diorang kena rampas, si Alip nih sempat tepon ayah dia suh datang tempat kejadian.10 minit tunggu laki tak muncul,so diorang pon balik. Nasib baek diorang takda pape. diorang sempat amek no plat motosikal lelaki tu. Bahaya orang sekarang nih. macam-macam cara diorang guna untuk tipu orang.

Cara mengenal pasti seseorang menyamar sebagai polis:-
~jika dia minta kad pengenalan kita, minta dia tunjukkan kad kuasa dia dulu.
~pasti dia berpakaian seragam
~jangan ikut jika dia meminta kita ikut dia tanpa sebab
~ambil no plat kenderaannya jika dia mencurigakan
~sentiasa berhati-hati jika terlihat orang yang mencurigakan

p/s:berhati-hati dengan orang yang tidak dikenali!<3 ^ ^

kelebihan solat sunat dhuha

                           


Solat sunat Dhuha sebenarnya banyak membantu kita dalam mencari rezeki,memberi rezeki dan mendapat rezeki.Betul! rezeki ada dimana-mana tapi tanpa usaha dan bantuan daripada Allah kita belum tentu dapat rezeki tu.!Allah sentiasa membantu orang yang selalu mencuba dan selalu berdoa kepadaNYA. Kadang-kadang Allah turunkan rezeki dengan cara lain cuma kita je tak sedar tu sebenarnya itu rezeki kita.

Solat sunat Dhuha dilakukan pada waktu pagi iaitu diantara setengah jam selepas waktu syuruk sehingga setengah jam sebelum waktu zohor.Solat sunat Dhuha dilakukan sebanyak 2rakaat boleh juga dilakukan sehingga 12 rakaat.

Niat solat sunat dhuha:
-"sahaja aku solat sunat dhuha 2 rakaat kerana Allah taala"
rakaat pertama:
-surah Al-Fatihah
-surah Al-Sham
rakaat kedua:
-surah Al-fatihah
-surah Al-Dhuha

selepas selesai solat hendak membaca tasbih sebanyak 10  kali:

سُبْحَانَ اللَّهِ وَالْحَمْدُ لِلَّهِ وَلَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ وَاللَّهُ أَكْبَرُ وَلَا حَوْلَ  وَلَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ الْعَلِيُّ الْعَظِيمِ عَدَدَ خَلَقِ اللَّهِ وَبِدَوَامِ مُلُكِ اللهِ 

selesai bertasbih baca doa solat sunat dhuha:
maksudnya:
Ya Allah, sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu  DhuhaMu, kecantikannya adalah kecantikanMu,
keindahan itu keindahanMu, kekuatan itu kekuatanMu, 
kekuasaanitu kekuasaanMu dan perlindungan itu perlindunganMu.
Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah, dan jika  di dalam bumi, keluarkanlah, 
jika sukar, permudahkanlah, jika haram, sucikanlah dan jika jauh, dekatkanlah.
Berkat waktu dhuha, kecantikan. keindahan, kekuatan, kekuasaanMu, 
limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh. 

Amin.


Adapun kelebihan sembahyang Dhuha itu sepertimana di dalam kitab "An-Nurain" sabda Rasullullah Sallallahu ‘alaihi Wasallam yang maksudnya : "Dua rakaat Dhuha menarik rezeki dan menolak kepapaan."
Dalam satu riwayat yang lain Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda yang maksudnya :
"Barangsiapa yang menjaga sembahyang Dhuhanya nescaya diampuni Allah baginya aku segala dosanya walaupun seperti buih dilautan."
(Riwayat Ibnu Majah dan At-Tirmidzi)
Dan daripada Anas bin Malik Radhiallahu 'anhu berkata :
"Aku mendengar Rasulullah Sallallahu 'alaihi wasallam berkata : "Barangsiapa yang mengerjakan sembahyang sunat Dhuha dua belas rakaat dibina akan Allah baginya sebuah mahligai daripada emas"
(Riwayat Ibnu Majah dan Tirmidzi)

Waktu sembahyang Dhuha ialah dari naik matahari sampai sepenggalah dan berakhir di waktu matahari tergelincir tetapi disunatkan dita'khirkan sehingga matahari naik tinggi dan panas terik.
Cara menunaikannya pula adalah sama seperti sembahyang-sembahyang sunat yang lain iaitu dua rakaat satu salam. Boleh juga dikerjakan empat rakaat, enam rakaat dan lapan rakaat. Menurut sebahagian ulama jumlah rakaatnya tidak terbatas dan tidak ada dalil yang membatasi jumlah rakaat secara tertentu, sebagaimana sebuah hadis yang diriwayatkan oleh 'Aisyah bermaksud :"Adalah Nabi Sallallahu 'alaihi  wasallam bersembahyang Dhuha empat rakaat dan menambahnya seberapa yang dikehendakinya."
(Hadis riwayat Ahmad, Muslim dan Ibnu Majah)

Dalam sebuah hadis yang lain Nabi Sallallahu 'alaihi wasallam bersabda bermaksud :
Barangsiapa yang menunaikan sembahyang sunat Dhuha sebanyak dua rakaat tidak ditulis dia daripada orang-orang yang tidak lalai daripada mengingati Allah dan barangsiapa yang menunaikan nya sebanyak empat rakaat ditulis akan dia daripada orang-orang yang suka beribadat dan barangsiapa yang menunaikannya sebanyak enam rakaat dicukupkan baginya pada hari tersebut, barangsiapa menunaikanyan sebanyak lapan rakaat Allah menulis baginya daripada orang-orang yang selalu berbuat taat, barang siapa yang menunaikannya sebanyak dua belas rakaat Allah akan membina baginya mahligai didalam syurga dan tidak ada satu hari dan malam melainkan Allah mempunyai pemberian dan sedekah kepada hamba-hambaNya dan Allah tidak mengurniakan kepada seseorang daripada hamba-hambaNya yang lebih baik daripada petunjuk supaya sentiasa mengingatiNya,"



( Riwayat At-Thabarani )
Amalkanlah solat sunat dhuha setiap pagi, Insyaallah, suatu hari Allah akan membantu kita dalam mencari rezeki.Amin.


p/s: hanya berkongsi pengalaman. kerana solat sunat dhuha, rezeki tu datang tanpa disangka2.. <3 ^ ^

love light


suka giler ngan lagu nih.


p/s:CN BLUECNBLUECNBLUECNBLUECNBLUECNBLUE!<3^ ^



_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me

bisik-bisik gelora

aku baru habis baca novel Fauziah Ashari-bisik-bisik gelora.best gak la novel nih,sampaikan xnak behenti bile da bace.meh ak citer cket pasal novel nih!kalo korg xnak tau pun ak nk citer gak.


tajuk novel: Bisik-bisik gelora
penulis: Fauziah Ashari
harga:RM25.90

SINOPSIS:

Banin Arumi  atau Umi adalah gadis nakal dan lincah. Bapanya, Tuan Akalil menghantar dia ke kampung agar anaknya itu berubah tingkah lakunya kerana kampung mentuanya jauh dari kota. Di kampung, Arumi telah bertemu dengan Jad Izuddin,seorang pemuda yan alim dihadapan keluarga namun amat nakal dibelakang mereka. Suatu hari tanpa sidugaArumi dan Jad telah bertemu. Pertemuanitu telah menyatukan mereka kealam perkahwinan. Namun dihari perkahwinan mereka, Arumi mendapat berita yang kedua ibubapanya menemui ajal dalam satu kemalangan jalan raya. Arumi mula benci pada Jad yang dianggap punca semua malapetaka ini berlaku. Takdir Allah, pada masa yang sama, suami yang baru dinikahi ditangkap oleh pihak berkuasa dan disumbat kedalam penjara.

Tidak mengahwinkan Arumi, mungkin anak gadisnya itu kian liar. Kini, sudah dikahwinkan, menantunya pula sudah menjadi 'menantu hantu'.~Tuan Akalil


"Oleh kerana kau sudah pun berhenti kerja dengan orang pun tak tahu kau tu ada status isteri orang, apa kata kau tinggal aje kat rumah ni, tapi bukan segai isteri aku dan aku pun tak suka bela pelacur. Kau duduk sini, jadi orang jagi aku!"~Jad Izzuddin


"Kalau setakat kau nak aku masuk bilik kau, layan kau, tak mengapa Jad, aku akur. Tapi, aku tak akan benarkan kau lukakan hati anak aku sepanjang hidupnya. jangan buat sistem barter dengan membabitkan perasaan Kif. langsung tak bersalah apa-apa"~Banin Arumi









no more Buy More! no more Chuck!

                  
oh tidak! Chuck akhirnya mengakhiri seasonnya. No more sarah, no more chuck, yang penting sekali no more JOHN CASEY!wawawaawa(nangis golek-golek).Dulu ak slalu tgk tajuk citer nih tp xingin pon nk tgk sbb tajuk die tak menarik langsung!Chuck!ak duk pikir la chuck tu hapa, rupanya nama orang!ak xtau la berapa ramai orang yang suka tgk citer nih,sbb ak tnye kawan2 ak ramai yang tak minat ngan citer chuck ni cuma ak ngan kawan ak amy je yang minat!kitorang suka tgk citer ni ulang2.haha...
meh ak citer skit pasal chuck.


                                          
Chuck ni sebenarnya hanyalah insan biasa yang tinggal bersama kakak dan abang iparnya di sebuah aparment dan  berkerja sebagai "computer expert" at California Buy More. chuck ni xde kena mengena pon dalam bidang spy ni sampai la satu hari kawan kolej dia yang penah khianat dia dulu hantar satu email. sejak tu la bermulanya episod "chuck as a spy", email yang Chuck dpt tu dikenali sebagai "The Intersect". Chuck ad 2 orang penjaga, "Sarah Walker and John casey".kawan baik Chuck, Morgan Grimes. citer dia panjang tp ak mati akal nak susun ayat. Maklumat lanjut, tanya la "mr google".




    
dalam banyak-banyak watak dalam citer ni,ak paling minat giler dengan watak "John Casey".sebab apa ak suka giler ngan John Casey nih! Sebab sume ciri-ciri lelaki idaman ak ad kt John casey.hahaha...da la tough,adorable,cute,sweet,sangat sukakan crown vic.....ap lg yek!sape tgk citer ni die tau la perangai john casey.
tapi ending die ak x bape puas hati skit. lagipun season 5 ad 13 episod jew.rase cam xcukup je. ak rasa diorang pun sebenarnya da xde idea nk wat citer! xpela! janji ak enjoy tgk citer Chuck ni.












p/s;sambil menaip,sambil tengok cerita Chuck!

aku seorang penulis yang hebat!




gempak tak!haha...padahal aku lah penulis yang paling worst skali.susah jugak ye nk jadi penulis ni. Nak kena cari idea untuk menulis, fuhhh! penat aku pikir nak cari ayat nk tulis. Tiap kali tulis je aku padam.Rupa-rupanya susah jugak yek nak jadi penulis nih. Nak kena susun ayat la,nak kena pikir ayat yang sesuai la, betulkan ejaan lagi...fuhhh!berpeluh jap.


_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me